Sıkça Sorulan Sorular

1. Birim Danışma Kurulu hangi amaçla kurulur?

Eğitimde kalitenin artırılmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve sürekli iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla kurulması önerilen Birim Danışma Kurulları, programların eğitim amaçlarının ve yeterliliklerinin belirlenmesinde, müfredatların tasarımında tavsiye kararları alırlar.

2. Birim Danışma Kurulu nasıl oluşturulur?

Birim Danışma Kurulu, Birim yöneticisi, yardımcıları ve program sorumluları ile bu üyelerin belirleyeceği dış paydaşlardan oluşur. Kurul, Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu bazında oluşturulabileceği gibi Bölüm/Program bazında da oluşturulabilir. Paydaş ve hitap ettiği alan/sektör itibariyle farklılaşan Bölüm/Programlara sahip birimlerde farklı danışma kurullarının oluşturulması önerilir. Kurul kişi sayısı birim kararına bağlı olmakla birlikte, Kurulda işveren, meslek örgütü, mezun öğrenci gibi dış paydaş temsilcileri yer almalıdır.

3. Birim Danışma Kurulunda mezun öğrenci temsilcisi olmalı mı?

Programların eğitim amaçlarına ilişkin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığının izlenmesinde, programları gözden geçirme, değerlendirme ve iyileştirme aşamalarında mezunlar önemli dış paydaşlardan biridir. Bu nedenle mezun öğrenci/öğrencilerin Birim Danışma Kurulunda yer almalıdır.

4. İç ve Dış Paydaşlar kimlerdir?

Üniversitelerin paydaşlarının giderek çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Bologna süreci kapsamında üniversiteler paydaşlarını daha çok iç ve dış paydaş sınıflandırması içerisinde tanımlamışlardır. Buna göre önemli görülen İç Paydaşlar, Öğrenciler, Akademik personel ve İdari personel iken; Dış Paydaşlar, Mezunlar, İşverenler/işletmeler/meslek örgütleri ve Toplumdur. Gerek Bologna gerek kalite belgelendirme süreçlerinde programların tasarımı, izlenmesi ve iyileştirilmesi aşamalarına iç ve dış paydaş görüşlerinin dahil edilmesi ve bu faaliyetlerin kayıt altına alınması (tutanak, fotoğraf, rapor vb. şekilde belgelendirilmesi) önem arz etmektedir.

5. Yeterlik, Program Yeterlikleri ve Ders Öğrenme Çıktıları nedir?

Yeterlik, bir yükseköğretim kademesini (önlisans, lisans, yükseklisans, doktora) başarı ile tamamlayan bir kişinin neleri bileceğinin, neleri yapabileceğinin ve nelere yetkin olacağının tanımıdır.
Program Yeterlikleri, mezun olacağı program sonunda öğrencinin hangi yeterliklerle donanmış olacağını tanımlar. Örneğin, Nasıl bir öğretmen? Nasıl bir mühendis? Nasıl bir hemşire?
Ders Öğrenme Çıktıları, öğrenim sürecinin tamamlanmasından sonra başarılı olmuş bir öğrencinin, Ne bileceğini?, Ne anlayabileceğini? Ne yapabileceğini ifade eden yetkinliklerdir.

 

Eklenme tarihi :6.04.2023 16:15:13
Son güncelleme : 6.04.2023 16:18:11